geef je sollicitatieproces een kickstart

Je ziet veel mensen in je omgeving van baan switchen, je hoort overal in nieuws dat de arbeidsmarkt een recordaantal vacatures heeft bereikt en ziet online de ene na de andere vacature in je tijdlijn voorbij komen. Ondertussen ervaar je zelf weinig werkgeluk, ligt de oplossing niet bij jouw huidige werkgever en wil je net als de mensen in je omgeving meeliften op die krapte in de arbeidsmarkt. Kortom je bent vastbesloten om je te gaan oriënteren op een nieuwe baan. Maar waar begin je als de mogelijkheden eindeloos zijn?

Ik geef je graag een tip, begin bij jezelf. Als je werkt en voor het gemak ga ik er vanuit dat je 32 uur of meer werkt, neemt een baan een heel groot deel van je leven in beslag. Naast die tijdsinspanning zijn er veel factoren die je baan kunnen maken of breken. Soms kun je zelf verbetering in de situatie aanbrengen door bijvoorbeeld het gesprek met je manager aan te gaan waarna veranderingen doorgevoerd worden en soms is er geen verandering mogelijk. Als het voelt alsof je niet meer op de juiste plek werkt is het zonde om zo’n groot deel van je leven in een baan door te brengen die niet meer bij je past. Logisch dat je hier iets aan wilt doen en besloten hebt om jezelf te gaan oriënteren op een nieuwe uitdaging. 

Tijdens de start van je oriëntatieproces is het belangrijk om eerst jouw behoeften in kaart te brengen. Wanneer jij jezelf en jouw behoeften niet op de eerste plaats zet en lukraak solliciteert op banen die jou op het eerste oog aanspreken is de kans op een mismatch vele mate groter. Je zit dan weer op een plek waar je niet tot je recht komt en kunt het sollicitatieproces weer opnieuw opstarten, dit wil je natuurlijk niet. 

Waarschijnlijk heb wel je een beeld wat je graag anders zou zien in een nieuwe baan, maar heb je ook wel eens nagedacht over het volgende:

  • Wat heeft ervoor gezorgd dat ik mij nu ga oriënteren op een andere baan? 
  • Waar liggen mijn talenten? En kan/wil ik deze alleen inzetten in de functie die ik nu al bedacht heb of sta ik ervoor open om breder te oriënteren? 
  • Hoe belangrijk zijn doorgroeimogelijkheden voor mij? 
  • Wat betekenen salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden voor mij?
  • Wanneer haal ik voldoening uit mijn functie? 
  • Wat geeft mij uitdaging in mijn werk? 
  • Hoe zien mijn ideale werkgever en ideale collega’s eruit? En heb ik bijvoorbeeld voorkeur voor bepaalde branches of bedrijfsgroottes? 
  • Wat is mijn verwachting van het sollicitatieproces?

Wanneer je deze vragen voor jezelf beantwoordt hebt, heb je een kleine nulmeting gedaan en kun je jouw oriëntatieproces gerichter starten. 

Heb je moeite met het beantwoorden van deze vragen of heb je jouw koers reeds uitgezet en wil je jouw kostbare tijd goed inzetten in dit oriëntatieproces zonder al te veel moeite? Dan werken we graag samen met jou aan jou carrière als jouw carreerbuddy. Stuur een Whatsappje, bel naar Be@work (06-33243327) of vul het inschrijfformulier in (naar het sollicitatieformulier) en dan gaan we samen gericht op zoek naar jouw ideale werkplek.

Denise
Owner Be@work